Το Τάγμα των Αδελφών Ουρσουλινών ιδρύθηκε το 1535 στην Ιταλία από την Άντζελα Μερίτσι (1474-1540). Η ίδια το έθεσε υπό την προστασία της Αγίας Ούρσουλας, η οποία μαρτύρησε τον 5ο αιώνα . Η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση, η σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα, η χριστιανική αγωγή και η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας είναι η αποστολή των Ουρσουλινών, του πρώτου γυναικείου τάγματος στον κόσμο που ξεκινά την πορεία του έχοντας συγκεκριμένες παιδαγωγικές αρχές, όπως αυτές ορίζονται στη  Διαθήκη της ιδρύτριάς του, Αγίας  Άγγελας.

Κατά τον 17ο αιώνα, το Τάγμα εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και σήμερα έχει αποκτήσει παγκόσμια  ακτινοβολία, αφού διαθέτει 83 νηπιαγωγεία, 66 δημοτικά, 101 γυμνάσια και λύκεια, 12 τεχνικές σχολές καθώς και φοιτητικές εστίες και στις πέντε ηπείρους. Επίσης, 4 πανεπιστήμια, στην Κίνα, στην Ινδονησία, στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Στα Σχολεία των Ουρσουλινών σ’ όλο τον κόσμο φοιτούν 100.252 μαθητές, που διδάσκονται σε είκοσι δύο διαφορετικές γλώσσες και έχουν ως έμβλημα το «SERVIAM» : «ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΩ».

Λίκνο των Ουρσουλινών στην Ελλάδα η Νάξος, όπου ιδρύεται στα 1670 η Σχολή της Νάξου, το πρώτο σχολείο των Ουρσουλινών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της ως το 1970 και στην οποία φοιτούν πολλές μαθήτριες Ελλήνων της διασποράς. Το 1862 ιδρύεται η Σχολή της Τήνου, όπου κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου φοιτούν πάνω από 300 μαθήτριες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικότροφες.  Στην Αθήνα εγκαθίστανται μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο , το 1947. Το πρώτο τους σχολείο στην Αθήνα, υπό την επωνυμία Φροντιστήριο Ξένων γλωσσών Sainte Ursule, στεγάζεται στο μέγαρο Νεγρεπόντη, στην πλατεία Συντάγματος.

Το έτος 1952, ιδρύεται το εξατάξιο γυμνάσιο της Ελληνογαλλικής Σχολής των Ουρσουλινών Ψυχικού, που στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο οίκημα στο Παλαιό Ψυχικό. Έξι χρόνια αργότερα, το 1958, η Ελληνογαλλική Σχολή των Ουρσουλινών μεταφέρει την έδρα της στο ιδιόκτητο κτήριό της επί της οδού Ψυχάρη 10 στο Νέο Ψυχικό, όπου συνεχίζει τη μεγάλη εκπαιδευτική προσφορά της μέχρι και σήμερα. Το έτος 1961, ιδρύεται το Δημοτικό σχολείο των Ουρσουλινών, που στεγάζεται μέχρι το 1976 στο κτήριο της Σχολής στο Νέο Ψυχικό.

Το 1976, καθώς ο αριθμός των μαθητών της Σχολής και στις δύο βαθμίδες αυξάνεται, το Δημοτικό σχολείο μεταφέρεται στο ιδιόκτητο κτήριο στο Μαρούσι, όπου συνεχίζει και σήμερα την επιτυχή λειτουργία του. Το νηπιαγωγείο των Ουρσουλινών ιδρύεται τελευταίο χρονολογικά, το 2009, στο Μαρούσι και η κοινωνία το αγκαλιάζει γρήγορα με την εκτίμησή της, γνωρίζοντας τη μεγάλη παιδευτική προσφορά των Ουρσουλινών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το 2017, αποφασίστηκε η συνεργασία στον διοικητικό, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα ανάμεσα στα σχολεία που ακολουθούν τις παιδαγωγικές αρχές του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ (Jean-Baptiste de La Salle) και τα οποία ονομάζονται "λασαλιανά" και τα σχολεία των Ουρσουλινών που έχουν την έδρα τους στο Ν. Ψυχικό και στο Μαρούσι. Αυτό που ενώνει τα δύο εκπαιδευτικά τάγματα είναι η εξυπηρέτηση του ίδιου ακριβώς σκοπού: η μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των νέων με βάση τις χριστιανικές και ανθρωπιστικές αξίες. Συγχρόνως, στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και είναι ανοικτά στις προκλήσεις του μέλλοντος, εξασφαλίζοντας  έτσι μια δημιουργική και επιτυχημένη πορεία.

Ύστερα από αίτημα του Τάγματος των Αδελφών Ουρσουλινών στη Ρώμη, ξεκίνησε το σχολικό έτος 2017-2018 συνεργασία στο διοικητικό, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα ανάμεσα στα λασαλιανά σχολεία και τα σχολεία των Ουρσουλινών.

 

Οι Ουρσουλίνες στον κόσμο

«Δραστηριοποιηθείτε, εντείνετε τις προσπάθειές σας, πιστεύετε, ελπίζετε, προσεύχεστε στο Θεό μ’ όλη σας την καρδιά…»

Πιστές στα λόγια της Ιδρύτριάς τους, οι Αδελφές Ουρσουλίνες συνεχίζουν να απαντούν στο κάλεσμα του Κυρίου και να υπηρετούν το συνάνθρωπο μέσα από την εκπαίδευση και τη φιλανθρωπική δράση. 

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Οι Ουρσουλίνες στην Ελλάδα

Αποστολή τους, η Εκπαίδευση!

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, σήμερα, Νηπιαγωγείο,Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, για αγόρια και κορίτσια, νιώθει την υπερηφάνεια και την ευθύνη μιας παράδοσης τριακοσίων χρόνων στην Εκπαίδευση, στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων.

Λίκνο των Ουρσουλινών στην Ελλάδα, η Νάξος. Στα 1630 οι Ιησουίτες μοναχοί, έχοντας ήδη ιδρύσει στο νησί ένα σχολείο για τα αγόρια, απευθύνονται στις Ουρσουλίνες, για να δημιουργηθεί ένα σχολείο για τα κορίτσια.Έτσι με την προτροπή των Ιησουιτών και με την προστασία της Γαλλίας, οι Ουρσουλίνες ιδρύουν το Μοναστήρι τους στη Νάξο στα 1670 και αρχίζουν το εκπαιδευτικό τους έργο.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ